Bakterierna består av en cell med en cellvägg, men de saknar cellkärna. Vissa av dem har små trådar för att kunna förflytta sig. Bakterier kan räknas som de första organismerna på jorden 3,5 miljarder år gamla). De blågröna algerna har utvecklats från dessa bakterier. (innehåller klorofyll och kan därför inte tillverka syre). Om det är för mycket vatten kallas det för algblomning.
Bakterierna skyddar sig med hjälp av ett skal (vilsporer) för att kunna överleva i olika miljöer.
Svampar och smådjur tillsammans med bakterier kallas för nedbrytare, då de äter döda djur, växer och sönderdelar detta till jord. (ingår i ett kretslopp)
Vissa av bakterierna är elaka eftersom de bryter ner vävnader (tänder: karies) och sprider olika gifter i kroppen och en del ger oss dålig andedräkt. Medan andra är nyttiga för oss, till exempel de som håller till i tarmen och hjälper till att bryta ner maten och tillverkar b-vitaminer. De sprids genom maten, smittat vatten, insektsbett samt genom hosta och nysningar. De är lättare än virus att angripa eftersom de har en egen cellstruktur som man kan ge sig på.
Sjukdomar som orsakas av bakterier eller andra smittämnen kallas för infektionssjukdomar. (sprids snabbt=epidemier)
Inkubationstid = Tiden det tar innan sjukdomen bryter ut (olika)
Antibiotika: Ämnen som dödar bakterierna som t.ex. Penicillin (mot infektionssjukdomar). Fungerar inte alltid p.g.a. bakterierna har blivit resistenta mot det. (Bakterierna överlever).
Man kan idag också vaccinera sig mot en del bakterier så att man inte får sjukdomen som till exempel stelkramp.
Skydda maten mot bakterier genom att:
- Torka
- Sockra
- Salta
- Syra
- Röka
- Kyla
- Värme
- Konservera
- vakuumförpackning
- Bestråla
Om man inte gör något så är risken stor för matförgiftning.
Bioteknik: använder sig av mikroorganismer som t.ex. bakterier för att tillverka produkter med bättre egenskaper
- Man kan även framställa vaccin och läkemedel som antibiotika och insulin
- Rena avloppsvatten och vid oljekatastrofer.
- Tillverka metangas ur sopor och avloppsvatten. (används som bränsle)
Bakterier är mindre än plankton. Bakterier är så små att tusen i rad ryms på en millimeter. Det kan till och med vara svårt att se dem i mikroskop för att de är så små. Det finns ett undantag och det är cyanobakterierna. Det finns många olika slags bakterier, de flesta tillhör någon av följande tre grupper: baciller (stavformade), kocker (runda) eller spiriller (spiralformade). Bakterier finns nästan överallt, både i naturen och i våra kroppar. Men de flesta av dem ger mer nytta än skada. De i naturen hjälper till med att göra ny jord av döda organismer. Vi behöver också hjälp av dem bland annat i tarmen för att bearbeta maten. Vi människor bär på sammanlagt 2-3 kg bakterier.

Mästare på att anpassa sig
Bakterier måste ha mat som allt annat levande. Vissa av dem äter döda växter och djur i naturen. Det döda förmultnar på så sätt istället för att ligga kvar i naturen. Andra bakterier är parasiter, de tar sin näring från levande växter och djur . Det finns också bakterier som kan laga sin egen mat med hjälp av solljuset, som växterna. Nästan allt som är levande behöver andas syre, men det finns bakterier som klarar sig utan syre och kan leva långt ner i sprickor i jordskorpan. Bakterier är mästare på att anpassa sig till alla miljöer.
Bakterier förökar sig också precis som allt annat levande. Och dem gör de ovanligt snabbt. de delar sig mitt itu, det tar inte mer än en timme för en bakterie att bli två.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar